Gavtyvehistorier

 

Koncepter for fortælling for børn

 

Fortælling for hele skolen/afdelingen

Fortælling klassevis eller et par klasser sammen.

Fortælling for børn sammen med de ældre på et plejehjem f.eks.

Fortælleworkshops for lærere og elever.

Fortælleworkshops for pædagoger og børnehavebørn.

Fortællerangreb/fortællerazzia, hvor jeg fortæller dagen igennem for alle klasser på skolen, gerne sammen med flere fortællerkolleger.

Foredrag/fortælling om at fortælle for børn (Har jeg f.eks. gjort 2011 og 2012 på Vordingborg Seminarium)

Honorar: 

Spørg om tilbud.

Emner

Emnerne er utallige, for jeg modtager meget gerne bestilling på bestemte historier og eventyr, som jeg så forbereder mig på at fortælle. Indholdsmæssigt kan I vælge temaer som nordisk mytologi, mobning, skæbne og drømme etc. Jeg kan også digte historier på stedet ud fra børnenes stikord. Jeg har mange gange fortalt historier efter aftale med dansk læreren, hvor børnene skulle analysere hvilken genre, der er tale om i den enkelte fortælling. Skriv til mig for aktuel repertoire liste. 

Bearbejdning af fortælleoplevelsen

Samtale: Hvis det er et svært emne som mobning kan jeg stoppe midt i historien og spørge: ”Hvad tror I så, der skete?” Det gir mulighed for at børnene i fiktionens rum kan få en dialog uden at blive personlige.

Tegning/maling: Det er meget givende for børnene at tegne/male de billeder de har set for sig i fortælleoplevelsen. Når billederne hænges op på væggen er det et godt udgangspunkt for samtaler om fortællingernes pointer. For mig er det meget rørende og fantastisk at se hvilke billeder børnene har set gennem min fortælling.

Situationsspil/forumteater: Er også en god mulighed, i sær for de ældste elever. 

Som gøgler har det været meget naturligt for mig at påtage mig den svære opgave det er at fortælle for børn. Børn sidder ikke bare stiller og lytter, med mindre de synes der er noget at komme efter. De har ikke de voksnes høflighed med at være stille, selv om de evt. keder sig. Der er kontant afregning.

Faktisk havde jeg i starten nemmest ved at fortælle for de mindste børn. For at komme over min skræk for at fortælle for de større børn tog jeg vikararbejde på de lokale skoler i Faxe. Det var en god træning! Det gav en god grobund for at jeg senere blev ”kommunal fortæller”

Kontakt mig for udveksling af erfaringer og referencer!

Jeg har særdeles god respons fra de hundredvis af gange jeg har fortalt for børn. Nedenfor gengiver jeg nogle af mine første anmeldelser som børnefortæller. Det startede med at gå godt og det er blevet endnu bedre med tiden!

 

 "Især ideen med fortællerhatten var god."

Menighedsbørnehaven, Faxe:

"Hermed kvitterer jeg for, at Karsten Mathiasen har fortalt historier for en børnegruppe på mellem 25 og 30 børn i dagene den 16. og 17. januar 2002, á to timers varighed. Historiefortællingen har været meget givtig for personalet med hensyn til at udvikle historielæsningen i vores børnehave. Børnene har nydt Karstens besøg og glædet sig ved hans historier.

Vi vil utrolig gerne have mulighed for at følge Karstens besøg op på et senere tidspunkt med de samme 2 grupper børn, han har fortalt for i denne omgang."

Bente Nellemann Jensen, børnehaveleder

Børnehuset Møllen, Karise:

"Karsten Mathiasen har igennem Dramacentret været i Børnehuset Møllen og fortalt historier.

Den 31. januar 2002 fortalte Karsten historier for en børnegruppe på 22 børn i alderen 4½ til 6 år. De var meget optaget af hans fortællinger, og på en dejlig rolig måde fik han børnene til at lytte.

Den 5. februar var Karsten her igen og fortalte historier for børnegruppen på 3 - 4 år.

Vi har stor ros til Karsten. Det var spændende at høre hans fortællinger og se hans måde at agere på. Det er absolut et godt tilbud til aldersklassen i børnehaven, som Dramacentret har med Karsten, og vi giver ham den bedste anbefaling."

Janni Milsted, Børnehaveleder.

Søstjernen, Fakse Ladeplads:

"Karsten Mathiasen har haft fortælledag på Søstjernen i alt 4 timer den 20.02.02

Først fortalte han for børnehaven:

Eventyr - trylleri - bugtaleri med hunden Vuffi, børnene prøvede også selv at fortælle med fortællerhatten på.

Efter en kort pause holdt han Fritterbørnene i ånde i 2 timer:

Først flere eventyr med lydeffekter. Bagefter historier fra hans egen barndom, iblandet forskellige tryllenumre.

Også bugtalerhunden vakte stor interesse. Han afsluttede med børn, der med fortællerhatten på, fortalte episoder fra deres liv.

Det var en anderledes og dejlig måde at engagere børnene på. Vi så nye sider hos dem, som vi vil fortsætte med at udvikle. Især ideen med fortællerhatten var god."

Lisa Mow. Souschef, Søstjernen.

Børnehaven Digterhuset, Næstved

"Gøgleren Karsten har underholdt børn og voksne i 2 x 2 timer.

Der blev fortalt et kendt eventyr om Tornerose, som børnene genkendte. Vi sang selvfølgelig også sangen om Tornerose. Karsten havde hunden Vuffi med - det var bare morsomt, og alle børn var opmærksomme. Karsten havde en stille og rolig evne til at få nogle børn til at fortælle/synge for hele gruppen. I alt en rigtig god og oplevelsesrig formiddag i Digterhuset.

Håber du kommer forbi en anden gang."

Anette, institutionsleder, Digterhuset.

Daginstitutionen Birkehegnet, Næstved:

"En god og fængslende underholdning af børnene i 2 timer.

Børnene var meget optaget af det, der foregik"

Jonna.

Daginstitutionen Egely, Præstø

"I dag har vi haft besøg af Karsten Mathiasen i 2 timer. VI har hørt historier, set trylleri og haft besøg af hunden Vuffi. Det har været en dejlig formiddag. Både børn og voksne følte sig meget fint underholdt."

Inger Margrethe Hansen

Glumsø Børnehave:

"Det har været en meget positiv oplevelse for både børn og voksne"

Kirsten

Børnehaven Æblehaven, Præstø:

"En utrolig flot præstation, som tryllebandt både børn og voksne i lang tid."

Lis Duvander

Karise Børnehave:

"Karsten underholdt med fortælling kombineret med lidt trylleri på en for børnene utrolig spændende måde. Vi finder det imponerende, at børnene kunne "fastholdes" i 1½ time"

Annette Hartrich.

Børnehaven Tromlehuset, Herlufmagle:

"Karsten Mathiasen har været på besøg i 2 timer, hvor han har fortalt historier for vores børn i alderen 3-6- år. Det gjorde han godt, børnene var meget optaget af forestillingen. Han var god til at fange og holde deres opmærksomhed."

Leder, Signe Pedersen.