Gavtyvehistorier

Fredshistorier

Jeg har siden september 2001 været meget optaget af at formidle historier, der fremmer freden i verden, og jeg har oprettet "Tænketank for Tilgivelse".

Mit hjerteærinde er, at samle baggrundsviden og historier om tilgivelse og forsoning, historier som inspirerer de stridendes vilje til tilgivelse. Historier hvor intet er for småt og intet er for stort… Fra den lille forurettelse til folkedrab. Historiefortællingen er helt unik i konfliktløsning, tilgivelse og forsoning. Hvis den sårede sjæl sætter ord på sine følelser, løsner det op. Gen-integreringen af historiefortællingen i vores liv er fuldstændig uvurderligt!

Vi er nogle historiefortællere, som har en konspiration!  Mantraet for konspirationen er formuleret af Vigga Bro: ”Lad os finde de  historier, som stikker deres små kæppe i hævnens og hadets hjul!”

Mere fredsforskning efterlyses! Jeg vil gerne stille spørgsmålet: Mens vi bruger astronomiske pengesummer hvert år på våben og militær, hvor meget bruger vi så til forskning i Tilgivelse og Forsoning? Jeg vil foreslå et ”krone til krone”-princip, således at hver gang der bruges en krone på våben og militær, så bruges der også en krone på forskning i Tilgivelse og Forsoning. Det ta´r nok lidt tid at få overbevist politikerne om, at der er nogle prioriteringer, der skal laves om. I mellemtiden må græsrødderne arbejde. Projektet var først tænkt som en ”Håndbog i Tilgivelse”, men er så blevet udvidet til ”Tænketank For Tilgivelse”. Jeg har oplevet en stor positiv interesse. Helt utroligt. Tak for overvældede mange bidrag. Tak for de bidrag, der kommer…

Hvorfor har jeg denne enorme interesse for tilgivelse? Det er fordi jeg er en følsom sjæl og det går mig på med den ufred og uretfærdighed, der er i verden. På det personlige plan vil jeg gerne blive et tilgivende fredsmenneske. Fra barns ben er jeg altid blevet rørt over fortællinger som ender med forsoning. Jeg arbejder med dette emne først og fremmest fordi jeg kan li´ at gøre det!

Jeg har fortalt fredshistorier for helt små børn, skolebørn og for ældre, og alle steder med stor lyttende interesse. Selvfølgelig bliver disse historier krydret med fortællinger om nogle værre gavtyvestreger - jeg er jo ikke blevet hellig!

Sammen med andre historiefortællere har jeg lavet et initiativ for at fejre FN´s fredsdag den 21. september med at fortæller historier for fred. Det er blevet en international bevægelse bland historiefortællere Storytelling Peace One Day. Se vores side på facebook: http://www.facebook.com/groups/283701625010/ 

Tænketanken har også en facebook gruppe: http://www.facebook.com/groups/tilgivelse/

 Se mere: http://www.tilgivelse.dk

 Præsten og gøgleren fortæller om tilgivelse

 

Tilgivelse  - en mulighed, eller en umulighed, men ikke desto mindre en nødvendighed.

Mogens Ohm Jensen, præst ved Jakobskirken i Roskilde, og Karsten Mathiasen, gøgler og cirkusdirektør fra Faxe, fortæller om tilgivelse.

Mogens er kendt som den engagerede præst med et bredt livssyn, grundlagt da han som ung tilbragte et halvt år i Tanzania og mødte en helt anden verden. Karsten er gøgleren med den alvorlige tankegang om, hvordan vi skaber mere fred i verden. Han har stiftet Tænketank for Tilgivelse med hjemmesiden www.tilgivelse.dk,

Karsten vil med sine fortællinger anskue tilgivelse ud fra en ikke-religiøs synsvinkel som et urmenneskeligt behov og et krav vi finder i alle kulturer og religioner, mens Mogens vil favne emnet ud fra præstens erfaring og give sit bud på, hvad kristendommen bidrager med.

 

 

Thich Nhat Hanh siger:

At være fred

Jeg tror stærkt, at en person, der ikke er glad, kan ikke gå for fred. Glæde kræver ikke nogen betingelser. Lykke er kun kapacitet til at føle glæde ved livet.

At være fredfyldt er at  vide, hvordan du håndterer din vrede og frustrationer, og derved  kan du bidrage til freden.

Ved at være fredfyldt selv kan man bidrage til freden.

Det bedste du kan gøre, er at være et rigtigt menneske. Det vil sige at være sig selv og at være glad – det er det stærkeste man kan gøre for freden.

At være  fred er grundlaget for at skabe fred.

Fra  http://www.beliefnet.com/index/index_1031.html  

Der er noget meget smukt musik når man trykker på ”Beeing Peace”. Hvis man minimerer skærmbilledet, kan computeren spille videre, mens man laver andre ting. 

Thich Nhat Hanh foreslår os en gå-meditation, hvor vi går hvert skridt for fred, og hvert åndedrag er for fred. Det kræver blot fuld opmærksomhed på hvert skridt og hvert åndedrag. 

Der skal gås mange skridt for fred, for forsoning efter de lidelser, vores egne regeringer har medvirket til.