Gavtyvehistorier

Kulturel og humanitær indsats

 

Jeg har altid været engageret på det kulturelle og humanitære område – så meget så jeg i perioder helt har glemt at jeg også skulle tjene penge. Indsatsen er indtil 1.1. 2013 foregået gennem Cirkusforeningen, som ejede Cirkus Bella Donna.  For fuldstændigheden skyld, her er lidt af det: 

For at kunne arbejde i en kollektiv sammenhæng tog jeg i 1990 sammen med andre gøglere initiativ til dannelsen af CIRKUSFORENINGEN - et samarbejde for udvikling af cirkuskunst, cirkusrekvisitter, fortællerkunst samt international forståelse.

Cirkusforeningen var et aktivt netværk for at fremme disse almene formål og lededes af en bestyrelse, som bestod af Bent Eikard, Hanne Lintrup og Poul Müller (formand). Jeg har hele tiden været direktør, ildsjæl, knyst og klovn og har stået som primus motor for de fleste aktiviteter. 

Cirkusforeningen blev dannet i 1990 som afløser for en løsere sammenslutning af forskellige gøglergrupper, som vi kaldte ”Storbyens Gøglere”. Foreningen blev nedlagt pr 31.12 2012 og aktiverne opkøbt af mig. I den 22 års periode har vi givet over en kvart million kroner til humanitære formål! Foreningens aktiviteter financieredes gennem erhvervsmæssige aktiviteter med cirkus, historiefortælling og teltudlejning m.m. Cirkusforeningens humanitære engagement videreføres nu af mit firma Cirkus Bella Donna. 

 Rekvisitter etc.

Til glæde, også for andre cirkus- og teaterfolk har vi udviklet ting som f.eks. et meget handy linedanserstativ, et parasoltelt til brug for optræden specielt i butikscentre, en kængurustylte til voksne. Vi har udviklet smarte dyrekostumer f.eks kameler og søløver. Vi har udviklet en hest, som monteres på en ethjulet cykel, og cyklen er forsynet med et smart støtteben, så man kan parkere hesten hvor som helst. Og en sammenklappelig flødebollekanon. 

Den seneste opfindelse er et elefantkostume, båret af én person. 

Cirkuskunst

Det mest fornemme resultat indenfor udvikling af cirkuskunst har Cirkusforeningen opnået gennem grisedressuren. Cirkus Bella Donnas dresserede grise er ikke alene berømte i Danmark, men også i udlandet. Er f.eks. beskrevet i det største amerikanske tidsskrift for grise-entusiater ”The Herd” og er også beskrevet i en hollandsk bogudgivelse. Man kan sige, at det er vores bidrag til debatten om dyrevelfærd, at vise en lille sød gris frem, som eksempel på samarbejde mellem dyr og menneske. I april 2003 lykkedes det endog at få en halvt år gammel minigris, Svineline, til at håndtere et computerspil med et joystick. - Et resultat af et fint netværks-samarbejde. Svineline optrådte med dette i 5 år. Senere cirkusgrise har kun spille computerspil i fritiden… 

De sidste par år har vi i Cirkusforeningen eksperimenteret med at kombinere historiefortælling og cirkuskunst.. 

Humanitært og kulturelt arbejde

Under borgerkrigen i Eks-Jugoslavien har vi været rundt på alle asylcentre i Købehavnsområdet og trylle og gøgle for børnene på flygtningecentrene med en ”velkommen til Danmark-forestilling”, som vores bidrag til debatten om flygtninge og indvandrere.

År 2000 deltog Cirkusforeningen, igen repræsenteret af Karsten Mathiasen og cirkusgrisen Møffolin i årets Røde Kors Klub Ti som fundraiser for Røde Kors. Resultatet blev meget smukt netto 107.000,- kr! Møffolin sponsorerede simpelthen et grisebarn, som blev solgt til højstbydende – en sød familie, som sagtens kunne godkendes som griseholdere. Grisen blev solgt ved en internetauktion , hvor en masse kendte danskere og firmaer bidrog med varer. F.eks. sponserede Sigurd én af sine berømte cigarer… 

Projekt Tilgivelse

Cirkusforeningen arbejdede i overensstemmelse med formålsparagraffens ord om ”mellemfolkelig forståelse”  med ”Projekt Tilgivelse”, som er tænkt som et forum til hjælp til selvhjælp for enkeltpersoner og grupper af folk, som arbejder med tilgivelse af fortidens synder, f.eks. danskere/svenskere og jøder/palæstinensere.  (De dansk/svenske relationer er forbilledlige, fordi vi er de lande i verden, der har været længst tid i krig med hinanden, og nu er vi de bedste venner.) Først var tanken at lave en ”Håndbog i tilgivelse” for at fremme fredens sag. Det blev så til ”Tænketank for Tilgivelse” med siden www.tilgivelse.dk  og Fredsforlaget, hvor Cirkusforeningen generøst har sponsoreret underskuddet.

Ved afslutningsregnskabet har Cirkusforeningen doneret 20.000 kr til Tænketank for Tilgivelse 

Faxe Fortælle Festival

År 2001, 2002 og 2003 har en del af foreningens virksomhed drejet sig om at etablere en historiefortælle-festival i Faxe. Igen og igen har vi lavet en vellykket fund-raising, som er lykkedes godt på grund af vores egen indsats.  Cirkusforeningen var også sponsor til den første Faxe Fortællerfestival med gratis teltopsætning, og til de følgende festivaler har vi kun fået en symbolsk betaling.

 Børnefonden

Den mest konstante humanitære indsats, som Cirkusforeningen har stået for, er støtten til Børnefonden. Vi har siden starten haft tre adoptivbørn, to i Guatemala og én i Benin. Senere mistede vi et barn og har siden haft to.

Vi har hermed over en 30 årig periode bidraget med over 4.000 kr om året til en bedre verden alene på dette område. I alt er det blevet til 125.00 kr indtil foreningens ophævelse, og dette engagement videreføres af firmaet Cirkus Bella Donna. 

Indsamling af historier

Cirkusforeningen har i årenes løb sponsoreret en meget omfattende indsamling af interviews og billedmateriale med gamle artister i samarbejde med det Kongelige Biblioteks Cirkussamling og tilsvarende et væld af optagelser med historier fortalt af gamle stilladsarbejdere i samarbejde med Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920. Vi har produceret en del CD-er med stilladsarbejderhistorier, tre med Lars Halvvind og to med Karate-Mogens. 

Cirkusforeningen har i 2001 og 2002 sponsoreret og iværksat overspilning og bevaring af video- og lydbånd med Vindbyholt-fortælleren Karen Hansen. Jeg har endvidere sat gang i indsamling af lokalhistorier på Fakse egnen. Dette er et folkeminde-indsamlings-projekt,  som vil fortsætte flere år frem. Se mere om ”Jordbær Kristian” andetsteds.

Cirkusforeningen fik i 2012 4.000 kr i støtte fra Dansk Artisforbund til degitalisering af billeder og lydbånd svarende til det der var afleveret til det Kgl Bibliotek. Foreningen gav selv 10.000 kr til betaling af Mikael Fritze, og materialet er afleveret til Cirkusmuseet i Hvidovre.

Det drejede sig om en større samling af båndoptagelser og affotograferinger af et helt livs fotoalbum fra artisten Johny Guttenberg og en række helt unikke båndoptagelser med hans danske makker Elena Bune. De arbejdede i 'Tyskland før og under krigen og efter krigen. Elna fortæller hvordan hun var involveret i illegalt arbejde, hvor hun kunne bruge sit artistpas og hjælpe flygtninge ud. Hun arbejde også for Secret Service. Samtidig er der en fantastisk kærlighedshistorie midt under bombardement af toget med cirkusvognene. Egentlig lige til en filmatisering! Efter krigen var de topartister i Cirkus Krone i Tyskland.

 Båndene med Elena er casettebånd og optaget med en ikke særlig god mikrofon, så de skulle renses. Der  er  en fire-fem timers bånd med hele hendes fantastiske livshistorie om den oprørske pige der ville være artist som sin mor, i trods mod den borgerlige far. 

Båndene med Guttenberg er spolebånd optaget med professionelt udstyr. Der er 5 bånd vel a 25-30 min længde. På båndene fortæller han om billederne, mens vi bladrer i fotoalbummene. Jeg besøgte ham i Tyskland sammen med Elena og utroligt nok lånte han mig beredvilligt hele sin skat af albums. Plus et par klovnerekvisitter som jeg fik forærende.  Der er bl.a fotos fra Marokko hvor cirkus er stillet op uden telt midt mellem de stridende parter i Refkabylerkrigen. Og der er fotos af et cirkustelt som Elena og Johny riggede til af en faldskærm, de havde fundet i skoven og der startede de cirkus lige så snart 2. verdenskrig var forbi, og da Cirkus Krone kom i gang igen kom de med der. 

  Det  ældste foto er Johny Guttenbergs far med en gris.

Det har faktisk været medvirkende til at jeg selv er blevet kendt som "grisedomptør". Billedet  er fra ca 1890.