Gavtyvehistorier

Tysklandsarbejderne

Mens jeg gik på RUC faldt jeg over temaet de danske arbejdere i Tyskland 1940-45. Det var åbenlyst at de var blevet uretfærdigt behandlet. Først blev de af myndigheder og fagforbund kraftigt opfordret til at ta´ til Tyskland og arbejde.  Men efter krigen blev de fordømt af de selvsamme. F.eks. omtalte Jens Otto Krag dem i ”Danmark besat og befriet” som ”arbejderklassens landssvigere”. Et oplagt spændende projekt.

Jeg søgte arkivadgang til Statens Udvandringskontors arkiv på Landsarkivet og fik den! Hidtil var det ellers kun en gruppe tandløse historikere, som i fagkredse blev kaldt ”Frisørmesterlauget”, der havde fået arkivadgang. Therkel Stræde gik med i projektet, og da jeg senere valgte at forlade den akademiske karriere til fordel for at blive stilladsarbejder, gjorde Therkel projektet færdigt. Det blev en æresoprejsning for Tysklandsarbejderne. Vi var f.eks. i Koblenz og studere de tyske arkiver fra ”Auslandprüfstelle”, den tyske brevcensur, som rapporterede at der højst var 2 – 4 % nazister eller tyskvenlige blandt de danske arbejdere.

I 1986 fik vi mulighed for at lave en dokumentarfilm om tysklandsarbejderne sammen med Elisabeth Rygård, Jobtilbud i nazismens Tyskland. Filmen blev finansieret af DR og Det Danske Filminstitut. Jeg måtte tage en måned fri fra stilladserne for at lave film.

Gennem pressen annoncerede vi efter arbejdere der ville interviewes, og jeg har siddet med flere grædende mænd, som aldrig i over 35 år havde talt med nogen om deres tid i Tyskland. Jeg er stolt over at have været med til at give dem et værdigt eftermæle.

Jeg fortæller gerne om det spændende projekt, vi fik f.eks. kontakt med en artist, Elena Bune, som havde arbejdet i Tyskland under krigen og deltaget i modstandsarbejde. I mit arkiv har jeg bl.a. et kompendium med vittigheder om Hitler, som Elena har samlet. Hun er et godt eksempel på gøgleren  og gavtyven som frihedskæmper. Jeg har afleveret mange timers båndoptagelser med hende til Cirkusmuseet i Hvidovre.

Hvis I vil have den helt store videnskabelige redegørelse er det Therkel Stræde I skal spørge. Han er lektor i nyere tysk historie ved Syddansk Universitet.

 

Filmen kan stadig fås gennem Det Danske Filminstitut